Hvordan kan adfærdspsykologi få folk til at vaske hænder?

Med mindre du har levet under en sten de seneste måneder, har det næppe undgået din opmærksomhed, at Danmark (og resten af verden) er påvirket af konsekvenserne ved coronavirus. 

Fra adfærdsperspektiv giver det mening at se på nogle af aspekterne ved coronavirus. For hvilke hygiejneforanstaltninger bør man tage som borger og medarbejder, så vi forsinker spredningen af virusset? Sundhedsstyrelsen har nogle generelle hygiejneråd, som fx anbefaler, at du vasker hænder ofte og hyppigt med sæbe og vand og evt. bruger håndsprit. Det anbefales også, du nyser og hoster i dit ærme eller i albuebøjningen.

Selvom disse anbefalinger er gode, er der flere årsager til, at ændringer af vores allesammens adfærd er vanskelig. 

For det første er der aspektet med at få folk til at vaske hænder hhv. nyse på en bestemt måde. Hvordan sikrer man sig, at folk får netop den adfærd? Hvis du har for vane at opføre dig anderledes – hvis den ønskede adfærd ikke er en del af dine vaner – kræver det en særlig opmærksomhed fra dig, at du skal handle anderledes end du plejer på bestemte tidspunkter.

For det andet er et råd om at vaske hænder ofte med sæbe og vand, når det skal oversættes til de ønskede adfærdsændringer, reelt et meget generelt råd. For hvor ofte er “ofte”? Hvor længe skal jeg vaske hænder? Og hvordan skal jeg vaske dem, så det forhindrer evt. smittespredning?

iNudgeyou (den danske Nudge-enhed ledet af Pelle Guldborg) gennemførte i 2015 et lovende forsøg med håndhygiejne på et dansk hospital, hvor synlig placering af håndsprit, hvor folk færdes, og opfordringer til at spritte deres hænder af, markant fik folk på hospitalet til at ændre deres (håndhygiejne)adfærd.

Når håndspritten ikke havde nogen fremtrædende placering (kontrolgruppen), afsprittede kun 3% deres hænder. Når håndspritten derimod blev placeret synligt og tilgængeligt steg andelen til 20%. Og når der samtidig var en opfordring og påmindelse om at vaske hænder (“Her bruger vi HÅNDSPRIT for at passe på din pårørende”, strøg andelen af folk der vaskede hænder til hele 67%. Det kan du læse om her.

Dan Berry (en tidligere bureaukollega fra Hill+Knowlton), der har været adfærdsrådgiver i den engelske sundhedsstyrelse, NHS, har med udgangspunkt i en engelsk kontekst skrevet denne glimrende artikel. Den artikel kan du læse her. 

Fire korte råd til at forsinke spredning af coronavirus kan derfor være:

1. Placer håndsprit et sted hvor folk ofte kommer forbi, fx ved indgangen. Så gør du det let for folk.

2. Gør det tydeligt, at der er håndsprit, fx ved at have et skilt/papir i en farve, der skiller sig ud, så folk lægger mærke til håndspritten. Så skaber du opmærksomhed.

3. Fortæl dem, hvad de skal gøre med en opfordring, fx “Her vasker vi hænder, for at passe på hinanden”. Så involverer du.

4. Hjælp folk med en tommelfingerregel ift. hvor lang tid, de skal vaske hænder. Fx den tid det tager at synge “Se den lille kattekilling. Så gør du det let for folk at huske.

Skriv et svar +

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s