Dine sanser snyder dig….ikke

Foto: Dawid Zawiła/Unsplash

Foto: Dawid Zawiła/Unsplash

Har du taget dig selv i at mene, at du har gennemskuet, hvordan tingene hænger sammen?

Naiv realisme er den filosofiske position, at dine sanser ikke snyder dig. For netop din oplevelse af verden er jo den rigtige.

Mennesker der ser verden anderledes, har ikke bare et andet syn på virkeligheden. De tager fejl. Du har ret. Uenigheden skyldes ikke jeres forskellige perspektiver, livssyn eller værdier.

Selvom positionen er vakkelvoren rent filosofisk - hvorfor skulle mine sanser give et præcist billede af den objektive virkelighed - indrømmer jeg gerne, at jeg psykologisk ofte opfører mig som om, at mine fortolkninger er mere rigtige end andres. Du har det sikkert som mig. Det ved jeg!

Tillokkende
Psykologisk set har naiv realisme dog noget attraktivt at byde på. Alene fordi vi tilbringer urimeligt meget tid i vores eget kloge selskab. Med monologer og samtaler hvor vi både agerer anklager, forsvarer, dommer og tilskuer - på samme tid.

Men som vi alle en gang imellem erfarer, tager vi nogle gange fejl. Af samme grund er den naiv realistiske automatreaktion, at folk må tage fejl, når vi er uenige med dem, farlig. For ofte konkluderer vi også, at de tager fejl, fordi de ikke har sat sig ordentligt ind i tingene, at de er dumme eller dovne - at vi er moralsk overlegne.

Du kan læse mere om naiv realisme i denne artikel af Dominic Packer og Jay Van Bavel.

Forrige
Forrige

Støjer dine beslutninger?

Næste
Næste

Psykologien i to kriser