Støjer dine beslutninger?

Foto: Sammy Williams/Unsplash

Foto: Sammy Williams/Unsplash

Vi træffer utallige valg hver dag uden at bruge særligt mange kræfter på gennemtænke dem. I stedet for at tænke efter, bruger vi vores intuition, erfaring eller mavefornemmelse.

En uundgåelig konsekvens er, at vi ofte bruger ubevidste mentale genveje, som forenkler den måde vi foretager beslutninger og som sparer os for at tænke.

Hvad vi som oftest er mindre klar over er, hvor meget den specifikke situation påvirker vores valg. Faktorer som de omgivelser vi befinder os i, andre menneskers mening, indpakningen, vores tidligere erfaringer med valg, vi synes ligner, har alt sammen betydning for det konkrete valg, vi står over for.

Bias er den skævvridning af vores syn på situationen, som er med til at påvirke vores valg. Selvovervurdering er et eksempel på en bias, der påvirker vores evne til at træffe beslutninger, der er gennemtænkte og fornuftige.

I virkeligheden er det en af de farligste psykologiske biases. For ikke alene får den os til at tro, at vi er bedre end vi i virkeligheden er. Den skygger samtidig for de mange andre måder, som vores fornuft kommer til kort på. Vi tror simpelthen, at vi er mere rationelle end vi faktisk er. Og det fører til mindre optimale beslutninger. 

Tendensen til selvovervurdering har betydning for, hvordan vi forholder os til en lang række områder. Vi gør det privat, når vi mener, at vi har viljestyrke til at modstå fristelser, eller når vi vurderer os til at være meget bedre end gennemsnittet til at køre bil. På arbejdet overvurderer vi vores evne til at klare opgaver. Inden for politik og ledelse leder det til magtfuldkommenhed.

Bias og støj - på din badevægt

Anderledes forholder det sig, hvis der er støj. Jeg taler ikke om den støj du møder, hvis du hører et trykluftbor. Det jeg taler om er støjen i beslutningsprocessen. Støj kan ligesom en bias som selvovervurdering føre til, at du træffer mindre optimale valg.

Hvad er støj? Daniel Kahneman forklarer forskellen mellem bias og støj ved at sammenligne med en badevægt.

Din badevægt er biased, hvis den konsekvent viser for meget, når du træder op på den - det gør min. Viser badevægten 4 kg. for meget, er den biased med 4 kg. Hvis badevægten derimod samme morgen viser 5 kg. for lidt og øjeblikket efter viser tre kg. for meget, er den til gengæld ikke biased, men påvirket af støj.

Støj er med andre ord mangel på konsistens, når man skal vurdere den samme information to gange uden at noget relevant har ændret sig. Man vurderer som vinden blæser.

Når to personer vurderer det samme datamateriale og kommer til forskellige konklusioner, er de påvirket af støj. Det kan måske gå an på et område, hvor der er plads til fortolkning. Så siger vi, at det er en vurderingssag. Støj er også velkommen, hvis det er et spørgsmål om smag og behag.

Vurdering i øst og i vest

Men hvad med et område, hvor du ønsker en nogenlunde ensartet behandling uafhængigt af, hvem der gennemgår materialet? For eksempel hvis du skal have behandlet noget væsentligt af sagsbehandlere, læger, bankrådgivere eller af advokater, som skal se noget materiale igennem og give deres vurdering. Så vil du hverken høre en biased vurdering eller en vurdering, hvor der er meget støj.

Hvad værre er, behøver der ikke være to personer for, at der er støj. Den samme sagsbehandlers, læges, etc. vurdering er heller ikke støjfri. Konsistensen af deres vurdering kan i større eller mindre omfang afhænge af vejret, af deres humør det pågældende tidspunkt og andre faktorer de som professionelle ikke burde lade sig påvirke af. Det afhænger af, hvor meget de er påvirket af den slags støj. Står det skidt til, vurderer de derfor, som vinden blæser.

Vender vi lige tilbage til badevægten, kan det været vanskeligt at afgøre, om den vejer forkert, hvis du ikke kender din faktiske kampvægt. Altså om din badevægt er biased. Men det kræver derimod ingen viden om, hvad du vejer, hvis badevægten først viser 79 kg. og lige efter 71 kg. for, at du med sikkerhed kan konkludere, at den er påvirket af støj.

Reducer støjen i vigtige beslutninger

Kan du gøre noget ved støjen - ikke kun på din badevægt men mere generelt ved din måde at træffe vigtige beslutninger på? Det kan du heldigvis. Kahneman har selv nogle forslag.

Tag for eksempel den situation, hvor din virksomhed skal vælge den bedste kandidat på baggrund af et jobinterview med nogle udvalgte ansøgere. Måske sidder du ikke med den type opgaver til daglig, men læs blot videre, for det giver en let forståelig metode til, hvordan dine vigtige beslutninger mere generelt kan forbedres på en simpel måde.

  • Bestem dig på forhånd for nogle specifikke kriterier, som du og din kollega skal vurdere kandidaterne skal på baggrund af.

  • Giv kandidaten point i løbet af jobsamtalen ud fra kriterierne før du fæller din endelige dom. Dit indtryk og vurderingen af kandidaten skal således først komme efter, at du har givet dine point. 

  • Din kollega følger samme fremgangsmåde. 

  • Først når I har været igennem alle kandidaterne begynder I at diskutere de forskellige kandidater og jeres (nu) kvalificerede indtryk.

  • I har minimeret støj fra udvælgelsesprocessen, fordi I både selv og i diskussionen med hinanden har handlet konsistent. 

  • Bemærk at I ikke har fjernet bias fra jeres beslutning, for det kan være, at I for eksempel foretrækker selvsikre kandidater.

Fremgangsmåden minimerer dog støjen, når I skal finde de mest egnede kandidater. Så hvorfor ikke udfolde metoden til andre områder, hvor I træffer vigtige beslutninger?

Forrige
Forrige

Forbrugere og marketingfolk vildleder hinanden – ved du hvordan?

Næste
Næste

Dine sanser snyder dig….ikke