På indkøb med Temu

Foto: Privat

For tiden er der en del fokus på kinesiske online platforme som Wish, Shein og Temu. Noget af debatten går på de aggressive metoder, de tager i brug for at få kundernes opmærksomhed. Måske har du selv ladet dig lokke.

Forleden gav jeg et interview til Avisen Danmark om, hvilke psykologiske tricks Temu udnytter til at manipulere os.

Det første der springer i øjnene, er brugen af stærke farve og den livlige aktivitet på platformen. Vores hjerne er evolutionært tilpasset til at blive tiltrukket af af kontraster og farver. En farveløs verden er mindre spændende.

Vil du gøre Temu - eller dit daglige indtag af sociale medier - mindre interessant, skal du blot sætte din mobil på sort-hvid mode. En måde at adfærdspsykologisk måde at regulere Temu på kunne fx være, at appen blev sort-hvid, når man havde brugt den i en vis periode.

Det generelle rod på Temus platform er noget andet, som man også hurtigt lægger mærke til. Det er formentlig en helt bevidst strategi fra Temus side. Rod kan nemlig signalere skattejagt og muligheden for at finde et godt tilbud.

Samme strategi finder du i øvrigt i mange supermarkeder. Her er det blot rodekasser, hvor du kan gå på opdagelse og tilbudsjagt. Sjovt nok behøver der slet ikke være tilbud i rodekassen eller feedet. Men alene rodet vil gøre, at du associerer til tilbud.

Måske har du også lagt mærke til, at du kan blive ved med at scrolle på Temu. Du bliver aldrig færdig. Det gør Temu, fordi de ved, at du ikke bryder dig om at gå glip af noget. Der er altid lige et produkt mere og lidt flere tilbud, som du bør scrolle ned for at se. For tænk nu hvis, at det netop er dét tilbud, som du går og leder efter.

Du kan læse flere pointer i artiklen af Ditte Birkebæk Jensen her.

Forrige
Forrige

Kan din pensionsopsparing lære dig noget om kundeoplevelser?

Næste
Næste

Burgere, penalhuse og andre ting som leder din hjerne på afveje