Når du dine målsætninger?

Foto: Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Foto: Glenn Carstens-Peters/Unsplash

De færreste af os har en målsætning om at føre en mere usund livsstil. Måske min søn undtaget, der er i den alder, hvor Tiktok udfordringer og pranks kan føre til, hvad jeg vil kalde tåbelig opførsel. Han vil nok kalde mig kedelig.

Mange af disse kedelige målsætninger er ofte efterfulgt af et "bør". Og "bør" rimer typisk på noget, vi ikke gør for vores fornøjelses skyld, men fordi det er fornuftigt. Vi gør det for vores sundhed, for vores privatøkonomi, etc. Jeg har skåret slik og chips fra, fordi det er sundt. Ikke fordi jeg har lyst.

Fornuftsgrunde har mange fortrin - de er gode når vi skal forklare os og retfærdiggøre vores handlinger - men de er ikke verdens bedste trigger eller motivator. Alene fordi det, der er fornuftigt at gøre, ikke automatisk giver os lyst til at gøre det.

Men et simpelt trick og en smart ændring i perspektiv kan hjælpe dig til at nå det, du gerne vil eller til at motivere andre til det samme.

Motivation på en smartere måde

Måske kan du genkende følgende sætning: "Jeg vil træne to gange om ugen". Det er en målsætning, der er formuleret konsistent med min beslutning. Men måske er det slet ikke så smart at motivere sig selv eller andre på den måde for at nå en bestemt målsætning.

Forskerne Tuk, Prokopec og Van den Bergh satte sig for at opklare, om det er mere effektivt at formulere en målsætning, der ikke er konsistent med ens beslutning. Anderledes sagt: Om ikke det er bedre at motivere os til at træne to gange om ugen ved at sige, at "Jeg vil ikke træne fem gange om ugen". Og den alternative måde viste sig netop at være mere effektiv, så deltagerne nåede deres målsætning, fx til at træne.

Vi sætter mere ambitiøse mål, fordi vurderingen af os selv udløser negative følelser, hvis vi ikke når vores mål. Når vi framer vores målsætning ud fra, hvad vi ikke vil gøre, sker der nemlig to ting.

Vi skaber et problem. Vi ser på, hvad vi ikke gennemførte. Og vi leverer en løsning. Vi sætter højere mål for at reducere følelser som ærgrelse og skuffelse, der følger med at vurdere os selv negativt. Når vi fokuserer på, hvad vi ikke vil gøre, for at nå vores mål, påvirker det os dermed i højere grad til at forbedre os, end når vi formulerer målsætningen positivt og konsistent med det vi gerne vil.

Lad derfor være med at fokusere på, hvor mange snacks du ikke skal spise, hvor mange penge du skal spare op eller hvor mange arbejdsopgaver du skal nå. Se i stedet på, hvor mange snacks du giver dig selv lov til at spise, hvor mange penge du kan bruge på tant og fjas og hvor mange opgaver du kan skippe.

Men husk nu at holde fri i storebededagsferien.

Forrige
Forrige

Psykologien i to kriser

Næste
Næste

Kender du nudgingens onde tvilling?