Se hvordan du nudger til grøn forbrugeradfærd

Foto: Marques Thomas/Unsplash

Vi vil gerne ændre vores adfærd og livsstil, hvis det kan være med til at passe på naturen. Men samtidig synes danskerne generelt, at det er for svært at træffe mere klimabevidste valg i hverdagen.

En god tommelfingerregel, for at skabe adfærdsændringer, er enten at gøre valget let, at motivere valget - eller gøre begge dele. Det samme gælder adfærdsændringer der fører til klimabevidste valg.

Når vi oplever, at det er svært at træffe mere miljøvenlige valg i hverdagen, kan det være fordi, at det faktisk er vanskeligt.

Det kan jo eksempelvis skyldes, at udvalget er begrænset, så der ikke er relevante alternativer jeg kan vælge i mellem. Det kan være, at det miljørigtige valg er noget dyrere. Det kan også skyldes, at det miljøvenlige valg ikke er tilgængeligt, der hvor jeg plejer at handle.

Det kan være svært at indrømme, når du tager fejl

Men vores oplevelse kan også skyldes noget såre menneskeligt. Det kan nemlig være svært at indrømme over for sig selv, at man ikke gør som man siger.

Vi har brug for at retfærdiggøre, at vores holdninger ikke altid bliver til konkrete handlinger. Og så kan andre ting som vanskeliggør det miljøvenlige valg få skylden. “Jeg kunne ikke finde det miljøvenlige produkt, da jeg var nede for at handle”, “Jeg kan ikke gennemskue det nye øko-mærke”, etc.

Hollandske adfærdsforskere har undersøgt, hvad der skal til for at træffe miljøvenlige valg, når du handler på nettet. Resultaterne flugter godt med tommelfingerreglen, som jeg nævnte i begyndelsen.

Djævelen ligger som bekendt i detaljen, så hvis du vil øge sandsynligheden for at dit tiltag får den ønskede effekt, kan du blive klogere her. Det blev jeg.

Næste
Næste

Kan din pensionsopsparing lære dig noget om kundeoplevelser?